01. Bestuurlijke Zaken

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Speerpunten

Acties

Realisatie

1

Inwoners en partners hebben vertrouwen in het lokaal bestuur

1.1

De borging van de privacy in de organisatie wordt verder verstevigd door middel van de software voor governance, risk & compliance. Het register met de verwerkingen van persoonsgegevens wordt geactualiseerd. Een data protection impact assessment (DPIA) is een instrument om vooraf de privacy risico’s van een gegevensverwerking in kaart te brengen en vervolgens maatregelen te kunnen nemen om de risico’s te verkleinen. Hiervoor wordt een proces ontwikkeld, zodat tijdig DPIA’s worden uitgevoerd.

De ingebruikname van de software voor governance, risk & compliance is uitgesteld.
Met de actualisering van het verwerkingenregister is een start gemaakt en dit wordt afgerond in 2023.
Het proces voor de data protection impact assessments is in regionaal verband opgepakt en wordt verder uitgewerkt in 2023.

1.2

Ook in 2022 legt de gemeente de focus op eigentijds communiceren en het bereiken van verschillende groepen. Hiervoor zetten we in op:

  • meer en duidelijke (audio)visuele communicatie.
  • het bereiken van specifieke doelgroepen bijv. met behulp van sociale media.
  • taaltraining B1 schrijven.
  • herijken  ‘Sluit je aan? #Verbinden #Doen!’
  • het betrekken van belanghebbenden bij projecten en plannen volgens de vastgestelde aanpak
  • het ontwikkelen van vormen van co-creatie samen met inwoners en belanghebbenden.

De gemeente heeft ook in 2022 weer op vele momenten en manieren met inwoners gecommuniceerd. De nasleep van Covid en de voorbereiding van het Herstelplan valwind vroegen veel aandacht. Daarnaast deed zich een nieuwe crisis voor met de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne. Dit vroeg ook veel capaciteit van communicatie. Er is gewerkt aan een nieuwe communicatievisie om in beeld te brengen wat er de komende jaren nodig is om goed met de samenleving in verbinding te blijven. Samen met de extra inzet op een aantal grote opgaven (zoals duurzaamheid, uitvoeringsprogramma Groen en Duurzaam Doen, Omgevingswet, Doe Maarn Mee, de landelijke eenheid en arbeidsmarktcommunicatie) heeft dit ervoor gezorgd dat er nog geen taaltrainingen zijn gegeven.

2

Het belang van de gemeente wordt vertegenwoordigd op regionaal en nationaal niveau

2.1

Naast de regio brede U10 aanpak, richten we onze inspanningen met name op het aangaan van samenwerkingen/allianties gericht op:

  • integrale ontwikkeling van het buitengebied Kromme Rijn Vallei in samenwerking met Nationaal Park UH en Groen Groeit Mee;
  • toekomstbestendige mobiliteit in relatie tot vitale kernen in het gebied KrommeRijn Vallei;
  • toekomstbestendig stationsgebied Driebergen-Zeist in samenhang met de versterking van groen en landschap tussen Driebergen-Zeist en Bunnik.
  • kwaliteit en beschikbaarheid van jeugdzorg vanuit de Jeugd en hulp en ondersteuning op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in samenwerking met gemeenten Bunnik, De Bilt, Wijk bij Duurstede en Zeist in de regio Zou en op bovenregionaal niveau (U16) en provinciaal niveau

Eind 2022 is in regionaal verband begonnen met het opstellen van een Plan van Aanpak voor ontwikkeling van het Kromme Rijn Linie Landschap (KRLL). Dit is een pilot in het kader van Groen Groeit Mee en baseert zich op het uitgangspunt: landschap, water en groen zijn voorwaarden voor de groei van de regio. Hoewel het aandeel van de Utrechtse Heuvelrug in het gebied relatief klein is, blijven we bestuurlijk aangehaakt om onze belangen in het project te bewaken.
Binnen de U10 en de VNG zijn de belangen van onze gemeente behartigd, o.a. door formalisering van de deelname van Driebergen-Zeist aan het programma Regiopoorten waarin wordt nagedacht over mobiliteit in samenhang met woningbouw en vitale kernen. In het kader van de gebiedsontwikkeling rondom het station is in nauwe samenwerking met de gemeente Zeist begonnen met het opstellen van een Plan van Aanpak gebiedsontwikkeling Stationsgebied Driebergen-Zeist. Hierin zijn de uitgangspunten voor het opstellen van een gebiedsvisie vastgelegd waarbij onder meer oog is voor het landschap en de principes van Groen Groeit Mee worden toegepast, duurzame mobiliteit en hoogwaardige (ruimtelijke) kwaliteit.
Voor het sociaal domein regio Zuid-Oost Utrecht (ZOU) zijn de programmamanager en een informatiemanager in december in dienst van de gemeente getreden om de kwaliteit van de hulpverlening en ondersteuning aan de inwoners van de vijf gemeenten te verhogen.

Verbonden partijen in dit programma

Netwerksamenwerking U10

Deze pagina is gebouwd op 06/16/2023 16:54:45 met de export van 06/16/2023 16:38:58