11. Openbare Ruimte en Milieu

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Speerpunten

Acties

Realisatie

1

Het realiseren van een goede, gezonde, veilige en duurzame leefomgeving.

1.1

Wegen, straten en pleinen (inclusief gladheidsbestrijding en ondergrondse infrastructuur) aanleggen en onderhouden op C-niveau conform het integrale beheerplan. Naast het regulier onderhoud, wordt extra ingezet op vervangingen volgens het financiële ingroeimodel (2021-2024).

In 2022 is er extra ingezet op het beheer wegen in Driebergen. In Driebergen is wegbeheer zo veel als mogelijk afgestemd met de werkzaamheden van de nutsbedrijven en de aanleg van glasvezel.
Er heeft een inspectie van alle wegen plaatsgevonden en alle belijning is geïnventariseerd en geïnspecteerd, zodat in 2023 een beheerplan kan worden opgesteld.
Een nieuwe brug is gemaakt in Driebergen en in Overberg is er groot onderhoud gepleegd aan een brug. Er zijn twee steigers te Leersum vervangen.

1.2

Openbaar groen aanleggen en onderhouden op C-niveau. Naast het regulier onderhoud, wordt extra ingezet op vervangingen volgens het financiële ingroeimodel (2021-2024). De ontwikkeling van biodiversiteit en duurzaamheid wordt hierbij zoveel mogelijk geïntegreerd.

Groot deel van de bossen en natuurterreinen staat op het punt verkocht te worden aan het Utrechts Landschap. Bomen langs wegen en paden blijven in beheer bij de gemeente.

Dit is conform beleid uitgevoerd.







De verkoop is afgerond.

1.3

Openbare verlichting aanleggen en
onderhouden. En de aanbesteding voor de vervanging van de openbare verlichting voorbereiden.

Het contract voor beheer en vervanging is aanbesteed en gegund. De aannemer beheert het huidige areaal en heeft een plan opgesteld voor de vervanging, die start in Q1 2023 in Driebergen

1.4

Begraafplaatsen in stand houden op A-niveau.

Begraafplaatsen die nog in gebruik zijn, zijn onderhouden op A-niveau.

1.5

Riool  onderhouden en vervangen. En de rioolrenovatie uitvoeren in lijn met het raadsbesluit hierover.

Relinen in Doorn is uitgevoerd. De voorbereidingen voor Driebergen, Maarn, Maarsbergen, Amerongen en Leersum zijn gestart.

2

Het realiseren van een schone leefomgeving

2.1

Huishoudelijk afval inzamelen en verwerken

Er is een Europese aanbesteding doorlopen voor de inzameling van afval vanaf 2023. Het contract is gegund.

3

Instandhouden en verbeteren van de milieukwaliteit van de leefomgeving

3.1

Toetsen en verlenen van WABO-vergunningen en toezicht houden en handhaven in het kader van WABO- en Activiteitenbesluit

In 2022 heeft de ODRU in opdracht van de gemeente Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO-)vergunningen en meldingen afgehandeld. In het kader van WABO en het activiteitenbesluit is toezicht gehouden en gehandhaafd, overeenkomstig onze wettelijke taken.

3.2

Implementatie, verbetering en uitvoering milieuadvisering door ODRU en duurzame gebiedsontwikkeling bij kansrijke projecten.

Er is voor diverse plannen en projecten een integraal milieuadvies uitgebracht. Ook is er meegewerkt aan het vormgeven van het initiatievenproces onder de Omgevingswet.

3.3

Het verzorgen van natuur en milieueducatie (voorlichting, communicatie en educatie)

Zeventien scholen hebben aan 179 activiteiten meegedaan. Hiermee werden totaal 6.720 leerlingen bereikt. Er zijn 52 leskisten en 35 natuur-in-de-klaspakketten geleverd en 20 excursies georganiseerd. Ook werd 16 keer extra materiaal geleend.
In het kader van de gemeentelijke campagne ‘Allemaal aan de bak’ bezocht de voorstelling ‘De verrukkelijke Vuilnismannen’ dit jaar 12 scholen. Succesvol was ook het project Gi-ga-groen (in het kader van de kinderboekenweek) met een bereik van 22 groepen en de pilotles voor het nieuwe educatieproject van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ‘Heuvelrugwijs’.

4

Het realiseren van een klimaatneutrale gemeente

4.1

Toetsen en handhaven van duurzaam en energiezuinig bouwen en van energiemaatregelen bij bedrijven

Door de ODRU wordt toezicht gehouden op de energiebespaar- en informatieplicht die geldt voor veel bedrijven in de gemeente. In 2022 lag daarnaast de focus op de voorbereiding van de Energielabel C-verplichting voor kantoren welke vanaf 2023 is gaan gelden.

4.2

Faciliteren van initiatieven voor duurzaam opwekken elektriciteit

Twee initiatieven voor zonnevelden (totaal 23,5 hectare) werkten hun plan verder uit en dienden een vergunningaanvraag in.
Enkele bedrijven zijn door een adviesbureau in opdracht van de gemeente geadviseerd over zon op dak.
De gemeente deed onderzoek naar de mogelijkheden voor het zonnelint langs de A12 en een zonneveld op de voormalige stortplaats bij Maarsbergen.

4.3

Activiteiten die bijdragen aan minder energieverbruik faciliteren/stimuleren

De gemeente maakte gebruik van de subsidie Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) om inwoners te stimuleren hun woning te verduurzamen.
Er zijn 750 energieboxen uitgedeeld aan sociale huurders. 1100 woningeigenaren melden zich aan voor de georganiseerde collectieve inkoopactie en er werden 870 energiescans bij onze energieambassadeurs aangevraagd.

4.4

Regie voeren om te komen tot een aardgasvrije gebouwde omgeving

De Transitievisie Warmte is vastgesteld, waarin de route staat naar een aardgasvrije gebouwde omgeving. Er zijn acht startwijken geselecteerd. In 2022 startte de wijkaanpak in twee wijken, in Maarn en Driebergen. Er vonden diverse activiteiten plaats (bijeenkomsten, excursie, blowerdoortest en energiescan) in de wijk, gericht op het isoleren van woningen.

5

Het realiseren van een duurzame en klimaatneutrale organisatie

5.1

Verduurzamen van gemeentelijk inkoop- en terreinbeheer

We hebben in 2022 elektrische voertuigen geleased.

6

Het voorkomen van uitputting van grondstoffen

6.1

Het gescheiden inzamelen voor recycling en hergebruik van huishoudelijk afval.

De intensieve afvalcampagne "Aan de Bak" van het eerste halfjaar heeft er mede toe geleid dat de hoeveelheid ongescheiden restafval per inwoner per jaar met 10 kg is afgenomen ten opzichte van 2021.

Verbonden partijen in dit programma

Omgevingsdienst regio Utrecht (OdrU)
Afval Verwijdering Utrecht (AVU)
BIGA BV

Rosa Novum
Belastingsamenwerking gemeenten & hoogheemraadschap Utrecht (BghU)
Winnet/CRA is geen `officieel verbonden partij`, maar wel een relevant samenwerkingsverband.

Deze pagina is gebouwd op 06/16/2023 16:54:45 met de export van 06/16/2023 16:38:58